26 juni Montottone – Studiobang

26 juni Montottone

Benen lyder nu och jag är utsövd, utvilad men också marinerad i det lokala vinet. Dags att bege mig hemåt för bättre återhämtning och varför inte lite kalla Östersjövindar. I mellersta Italien har det varit värmebölja med temperaturer ibland uppemot 40 gradersstrecket dagtid. På nätterna aldrig under 25. Och i mitt sovrum sällan under 30. Ser på mobil-appen att Bläse snittar på 13. Någonstans däremellan vill jag vara. Tar nu i alla fall chansen och hoppar på ett flyg från Rom på onsdag. Cykeln får bo här nere tills jag samlar kraft att ta den någon annanstans.

I går, söndag , var det livat i byn. Den årliga Palion gick av stapeln och invånarna här delade upp sig i sina kvarter, contradas, åt mat, drack och tävlade. Ett långbord dukas upp längs hela bygatan och det serveras mat och vin hela kvällen. Vildsvin, porcchetta, trippa och bakade oliver bland annat. Allt serveras på plasttallrikar med bestick som viker sig när man hugger in. Vinet, rött eller vitt också det i plastmuggar för 50 cent glaset. Trippan får högt betyg men jag passar. Har fått min årliga dos av inälvsmat sen Spontatoran senast. (dikalvstarmar). Gamle Alberto däremot, smaskar högt när han noga rensar sin tallrik. Han ser ut att bli ung på nytt.

Har inte förmått mig att inte cykla ner till havet några gånger, trots att jag får låna Giacomos bil. Den här cykeln är som gjord för kullarna här. Med en vanlig cykel är backarna väl långa, väl branta och väl ansträngande efter en dag på stranden. Nu ”sveper” jag upp som en 18-åring.  På restaurang Il Faro, på stranden serveras förstås och som alltid, Spagetti con Cozze e Vongolo. Inget smakar som den. Och bubbligt vin från tapp.

Nu är det kväll och påfågeln tjoar i kapp med ungarna som sparkar boll på torget. Det är måndag och lugnt, bara de lite vanliga, konstiga ljuden från holländarna som äter sina pizzor under min balkong. I går var det annat liv under den balkongen. En lokal gubbe med känsla för essanser bjuder på Mistra i alla tänkbara smaker. Det blir en magnet för alla gubbar och utlänningar, italienska tanter håller sig på sin kant. Till slut tar plastglasen slut och han packar ihop sina pavor och, kan man tro, återkommer till nästa Palio.

By |2019-02-19T14:22:59+00:00juni 26th, 2017|Bang ute och cyklar|Kommentarer inaktiverade för 26 juni Montottone